Over ons

‘Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?’ Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small does not serve the world.

Transformatie

Sai Mithra is een centrum voor transformatie. Alles wat we aanbieden draagt bij aan het ervaren van persoonlijke vrijheid en universele liefde. Je leert je denkpatronen en vaste overtuigingen kennen en doorgronden. Je hebt daarin altijd een keuze: vasthouden of opheffen. Gedachten gebaseerd op angst worden vervangen door gedachten gebaseerd op liefde. Je maakt een reis terug naar de essentie van je ‘Zelf’. Dit gaat voorbij ‘omdenken’ of ‘cognitieve therapie’, omdat het via het lichaam werkt. Durf en wil je dit aangaan? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij Sai Mithra zijn we volledig gericht op jouw persoonlijke groei en die van onszelf.

Yoga Paint Art Overons

Transformatieve yoga

Je ‘state of mind’ heeft invloed op je gehele ‘state of being’. Welke staat van zijn kies jij? Wie zou je zijn als je volledig vrij bent?

In Transformatieve yoga gaan we uit van de invloed van het denken op je lichaam, zowel fysiek, energetisch als emotioneel. Alles wat je meemaakt, elke indruk, sla je bewust of onbewust op als herinnering en dit zet zich in je lichaam vast als spanning, positief of negatief. Je kunt daarvan vrijkomen door de spanning bewust te worden en ontspanning toe te laten.

Tijdens de yoga werken we met het effect dat houdingen hebben op een energiecentrum of ‘chakra’. Elk chakra is verbonden met bepaalde gedachtes en gevoelens. Het specifiek toepassen van houdingen maakt het mogelijk je te bevrijden van de vastgehouden indrukken die deze veroorzaken. Deze verdieping in de yoga zorgt ervoor dat je jezelf, je gedachten, je overtuigingen en patronen, volledig leert kennen. Op het moment dat je je dit meer en meer realiseert, zullen fysieke grenzen en mogelijkheden veranderen. Dit ga je uiteindelijk vanzelf integreren in je dagelijks leven, zowel in denken als doen.

Yogalessen

Alle reguliere yogalessen en intensives zijn transformatief en worden gegeven door docenten die bij ons zijn opgeleid. De yoga kenmerkt zich door het zelfonderzoek dat plaatsvindt tijdens het uitvoeren van houdingen, pranayama, meditatie en mantra zingen.

Kenmerkend voor transformatieve yoga is dat de houdingen vanaf de basis stap voor stap worden opgebouwd, waarbij het totaal niet van belang is hoe ver je uiteindelijk in de houding komt. Op deze manier bouw je een yogahouding op vanuit een innerlijk evenwicht.

Je docent kijkt met veel aandacht mee hoe je de houdingen correct uitvoert. De begeleiding is persoonlijk en met de intentie om je in een punt te brengen waar het moeilijk wordt, omdat daar energetische openingen ontstaan. Dit is waar je op alle niveaus angst kan tegenkomen die zich heeft vastgezet, bewust of onbewust. Op dat punt kun je een weerstand actief ontmoeten en aangaan. Die weerstand kan zich bijvoorbeeld voordoen als pijn, angst of boosheid, maar ook als een ervaring van vreugde en ‘bliss’ of gelukzaligheid. Met je ademhaling kunnen daaraan gekoppelde overtuigingen oplossen en kom je bij de ervaring van liefde en heelheid.

Meestal zijn we in ons dagelijks leven gewend om dit soort momenten te ontwijken of over te slaan, maar tijdens de lessen zoeken we ze juist op, omdat daar de transformatie van angst naar liefde plaatsvindt.

Workshops

We bieden bij Sai Mithra steeds meer workshops aan met transformatie als verbindende lijn. Workshops, teachings en intensives worden verzorgd door onze eigen docenten, door gastdocenten of in samenwerking met elkaar. Tijdens intensives is er extra gelegenheid en aandacht voor verschillende aspecten van de yoga, zoals pranayama, mudra en bandha’s. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op een thema’s zoals ‘intentie’, ‘dankbaarheid’, ‘vergeving’ en is er meer ruimte voor het ervaren van de chakra’s. Zo wordt je tijdens de intensives, het mantra zingen en meditatie begeleid in het verdiepen van je eigen yoga beoefening.

Daarnaast is er een divers aanbod van workshops gegeven door gastdocenten. Hun werk sluit goed aan bij onze manier van werken en kunnen je proces van transformatie verdiepen en verrijken. Leidend zijn het zelfonderzoek dat in elke workshop plaatsvindt en het bewust worden van je gedachten en patronen. Door de workshops kun je de transformatieve yoga gaan toepassen in andere vormen en velden.

Speel bijvoorbeeld meer met de ruimte om je heen en word je bewust van je energie tijdens een les Duo-Yoga of tijdens Ouder en Kind Yoga. Onderzoek je innerlijke bron tijdens Yoga Nidra en of Restorative Intensives. Ga je nog meer verdiepen tijdens de Post Teacher Training die in januari 2024 is gestart.

Krijg bij een teaching meer inzicht in bepaalde thema’s zoals bijvoorbeeld tantra, seksualiteit of onsterfelijkheid.

Kortom we hebben een hoop kennis in huis en geven  dit heel graag door aan de leerlingen die bij ons komen.

Foto Ganga Hoogendoorn

Grondlegger Ganga Hoogendoorn

Ganga Hoogendoorn heeft de vorm van yoga die we bij Sai Mithra doorgeven ontwikkeld en het yogacentrum opgericht. Zij heeft de beoefening van yoga gecombineerd met haar spirituele proces van transformatie. Hieruit is Transformatieve Yoga ontstaan. Haar kennis komt voort uit een immer voortdurend zelfonderzoek. Zij heeft haar ervaring opgedaan door zich te verdiepen in de filosofie en de praktijk van de yoga, maar ook door haar massagepraktijk. In de laatste maakt ze onder andere gebruik van technieken uit de ayurveda en shiatsu. Ze heeft deze oosterse wetenschappen verbonden met de westerse teaching van ‘Een Cursus in Wonderen’, gericht op het opheffen van op angst gebaseerde gedachten. Ganga werkt nu vooral vanuit huis om haar kennis door te geven en richt zich steeds meer op het begeleiden van het prana-proces. Daarbij leer je leven van licht. Dit proces kan een versnelling teweeg brengen op je pad van transformatie. Binnen  Sai Mithra geeft zij nog steeds het docententeam les, geeft ze regelmatig gastlessen en satsangs en het derde jaar van de opleiding.

Het Boek Transformatieve Yoga

Samen met Willemke (Meena) Stilma heeft Ganga haar kennis samengebracht in het boek ‘Transformatieve Yoga’. Het is het resultaat van de jarenlange ervaring van Ganga. Bijzonder aan dit boek is de beschrijving van de energiecentra, uitleg over hoe de yogahoudingen daarop werken en aandacht voor daaraan gerelateerde gedachtes aan de hand van ‘Een Cursus in Wonderen’.

Dit boek kun je beschouwen als een handleiding in je proces van transformatie. De vorm en inhoud zullen je helpen om je open te stellen voor liefde. Het boek biedt je de mogelijkheid om je thuis te verdiepen in Transformatieve Yoga. Het is een duidelijk en praktisch hulpmiddel om niet alleen de fysieke aspecten van yoga te ervaren, maar ook de emotionele en energetische ervaringen toe te laten die vrij kunnen komen bij het uitvoeren van yogahoudingen. Je kunt individuele beoefening aanvullen met lessen en intensives bij Sai Mithra.