Opleiding

“Our playing
small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do.”

Leer leven vanuit liefde!

Wil je minder leven vanuit je hoofd, en meer vanuit je hart?
Durf jij de kracht in jezelf te vinden die je werkelijk bent?
Wil jij meer vertrouwen en stilte ervaren?

3 x een ‘JA’? … Als je het verlangen voelt om meer vanuit liefde te leven en wil onderzoeken waar je jezelf daarin tegenhoudt dan is de driejarige docentenopleiding wat voor jou. Je hoeft geen ervaren yogi te zijn om de opleiding te doen. Het is alleen nodig dat je een bereidwilligheid hebt om het proces van transformatie aan te gaan. Daarom kan de opleiding ook een goede verdieping zijn als je al ervaring hebt.

“Onderwijzen is demonstreren. Er zijn maar twee denksystemen, en jij demonstreert voortdurend je overtuiging dat óf het ene óf het andere waar is. Van wat jij demonstreert leren anderen, en ook jij..”

Beweeg van angst naar liefde

Van onwaarheid naar waarheid.
Van donker naar licht.
Van dood naar onsterfelijkheid

Je leert om het proces van transformatie steeds meer toe te passen in je dagelijks leven, je handelen en denken. Dit zal gaan doorwerken in alles wat je doet, je lichaam, je patronen, je werk en je relaties. Je leert dit via de transformatieve yoga, met aandacht voor de traditionele yoga van Patanjali, de chakraleer en het lichaamswerk. Er is goede persoonlijke begeleiding voor het emotionele, spirituele en mentale proces dat plaatsvindt. De kennis neem je niet passief op door te luisteren, boeken te lezen of oneindig de asana’s te oefenen. Je gaat actief, maar geleidelijk, een proces in, met alles wat je bent. Daarom zijn de lessen maandelijks en duurt de opleiding drie jaar.

‘Je kunt niet aan iemand anders geven, maar uitsluitend aan jezelf dat leer je door te onderwijzen.’

En dan?

Je zult een steeds lichter en vreugdevoller leven leiden.
Je gaat herkennen dat je liefde bent.
Je komt steviger in je schoenen te staan.

Na drie jaar ben je in staat om zelfstandig les te geven, maar ook als dat niet op de yogamat is zul je mensen gaan ‘onderwijzen’. Je neemt ze mee in je eigen proces door hoe je leeft. Vraag eens naar de ervaring van onze docenten of stuur een mail als je meer wilt weten! info@saimithrayoga.nl

Het pad van een yogi (praktijk)

De opleiding bestaat uit drie cursusjaren. Maandelijks is er op vrijdag, zaterdag of zondag overdag een lesdag van 6 uur, naast je wekelijkse vaste les* (10 mnd per jaar). De groepen in de opleiding zijn klein (maximaal 12 leerlingen). Er is veel persoonlijke aandacht om je te begeleiden bij je proces.

In jaar 1 leer je de yoga meer toe-eigenen en toepassen in je dagelijks leven. Je zult kijken naar je gedrag en werken met de leefregels van Patanjali (Yama’s en Niyama’s). We richten ons op de fysieke houdingen (Asana’s), behandelen de Energiecentra (Chakra’s) en de relatie tussen beide. Het is een jaar van inkeer, persoonlijke ontwikkeling en de yoga richt zich meer op jouzelf en op het fysieke lichaam.

Tijdens jaar 2 verruim je je blikveld en onderzoek je hoe de yoga doorwerkt in je contact met anderen. Je leert onder andere intensief en zorgvuldig houdingen corrigeren bij je medestudenten, zowel fysiek als energetisch. Je gaat hierdoor nog dieper voelen en meer begrijpen over de chakra’s. Er is meer aandacht voor het beheersen van de adem en energie (Pranayama). Je leert je te verhouden tot je zintuigelijke indrukken (Pratyahara). De aandacht verschuift steeds meer naar je emotionele en subtiele (of energetisch) lichaam.

In jaar 3 ligt de nadruk op het transformatieve aspect van de yoga en het uitdragen van een transformatief leven. Het klassikaal lesgeven wordt geoefend, waarbij je leert om zelfstandig een les neer te zetten. We wijden dit jaar aan de wetenschap van yoga. Meditatie wordt steeds belangrijker en daarmee ook de laatste stappen van het 8-voudige yogapad van Patanjali (Dharana, Dyana en Samadhi). Je gaat echt naar de bron en de meeste focus ligt op je gedachten, het mentale (of causale) lichaam. Er vindt integratie plaats; De verschillende lichamen komen steeds meer op één lijn en de yoga gaat doorwerken in je dagelijks leven.

* Indien je van buiten de stad komt of om andere redenen de vaste lessen niet kunt of wilt volgen zijn er ook mogelijkheden om de opleiding te volgen, neem contact op.

November 2025 starten we weer het eerste jaar op van deze Transformatieve Docenten Opleiding. Volg je je hart en weet  je dat dit het voor je is, geef je dan alvast op, zodat we je ook kunnen begeleiden om goed met de opleiding te beginnen.

Vergoeding

In 2023-2024 bedragen de kosten voor de yoga opleiding  €2200,- (incl. BTW) per jaar. Dit bedrag kan in zijn geheel worden overgemaakt voor start van het jaar, of in 10 termijnen, steeds voorafgaand aan de opleidingsdagen. Het volgende is bij deze prijs inbegrepen een 10 maandelijkse opleidingsdagen van 6 uur (60 uur per jaar). Betaal je  het jaar in één keer dan komt het bedrag op €2150,- incl. onbeperkt reguliere lessen per week bij Sai Mithra.(1 les per week verplicht. Minimaal 60 uur per jaar) 

 • 50% korting op de  reguliere intensives bij Sai Mithra van 3 uur (voor de opleiding verplichten we 4 intensives naar keuze per jaar. Dat komt minimaal op 12 uur per jaar) Deze korting is geldig voor de intensives van Arjanne en Ilona.(Roos in overleg)

Literatuur en aanvullend

Je wordt niet verplicht om boeken te lezen, maar er zijn een paar naslagwerken waar je eigenlijk niet buiten kunt:

 • Transformatieve Yoga / Ganga Hoogendoorn en Willemke stilma
 • Yoga Dipika / B.K.S. Iyengar
 • Yoga Sutra’s van Patanjali / I.K. Taimni
 • Yama’s en de Niyama’s / Ajata Stam
 • Een Cursus in Wonderen / van Uitgeverij Ankhhermes

 

Het is een waardevolle aanvulling om de massagecursus bij Ganga Hoogendoorn te volgen, beginners en eventueel gevorderd. Dit verdiept je kennis over anatomie, meridianen, ziektes en is ondersteunend bij het leren corrigeren.

Intensives, zowel de losse intensives van 3 uur, maar ook eventueel hele dagen of reeksen, verdiepen je kennis en het voelen van de yoga. Je kunt intensives volgen bij Sai Mithra (50% korting als je in opleiding bent bij Ilona en Arjanne).

Workshops

Tenslotte komt er een steeds breder aanbod aan workshops en ander events die op verschillende manieren kunnen bijdragen aan je proces. Denk daarbij aan:

 • Yoga Nidra en Restorative Yoga, als je dieper wilt leren ontspannen.
 • Meditatie: bij sommige lessen is meer aandacht voor de meditatie,van japa-mala tot zen. Voor verdieping kun je ook naar de meditaties bij Ganga.
 • Mantra zingen: er zijn workshops en maandelijks kun je deelnemen aan de avonden met Sangeetha.
 • Trauma-sensitieve yoga, voor jezelf en in relatie tot je werkveld bijvoorbeeld. – Yoga en Verslaving
 • Tantra, Relaties en Seksualiteit

Je kunt jezelf ook verwennen en versnelt je proces door naar massages of amanae-sessies te gaan en/of deel te nemen aan yogareizen en/of het prana-proces. Je kunt meesters en teachers bezoeken zoals moeder Meera, de Dalai Lama, Amma of Mooji.

OPLEIDINGSDATA

Jaar 1 |  Verdiepingscursus:  Vr 03 & Za 04 mei, Vr 31 mei & Zo 02 juni, Vr 28 & Zo 30 juni, Vr 12 & Za 13 juli, Vr 13 & Zo 15 sept, Vr 18, Za 19 & Zo 20 okt

Jaar 2 |     Zat 16 mrt, Zat 20 april, Zat 18 mei, Zat 15 juni

Jaar 3 |   Zat 16 mrt, Zat 20 april, ,Zat 18 mei, Zat 22 juni

Patanjali voor jaar  is op 12:00-15:00 en voor jaar 3 op 2 14:00-17:00

*Data kunnen in overleg met de leerlingen nog aangepast worden.

Eind november 2025 starten we weer met het eerste jaar van de Transformatieve  Yoga Opleiding van  Sai Mithra. Heb je interesse stuur een mail of stel je vraag aan ons team van docenten.

We werken met een kleine groep dus wees er snel bij want vol is vol, max 12 deelnemers.

Aangezien we beperkt plek hebben en wil je zeker zijn van je plek voor het pad van zelfrealisatie dan reserveer je d.m.v een aanbetaling van €200

Certificering

De opleiding zoals die bij Sai Mithra gegeven wordt is gecertificeerd, maar is geen erkende opleiding. Wij geven de yoga op traditioneel Indiase wijze door en dat is van docent op leerling. Transformatieve yoga is geïnitieerd door meester Agastya en wordt door hem volledig ondersteund. De hoofddocent is ingewijd ook leerlingen te initiëren na afronding van de opleiding. Je wordt dan op traditionele wijze ingewijd.

Yoga Paint Art Opleiding 3